Bästa svenska hårdrockalbumen genom tiderna! 

Bästa svenska hårdrockalbumen – Hårdrock genren tog 80-talet med storm och lever kvar som en av de större musikgenrerna än idag. På senare år har rocken utvecklats till att inkludera ett flertal hybrider av original genren. Du kan hitta allt från pop-rock, till techno-rock, jazz-rock, heavy metal, death metal eller folk-rock. Sverige har dominerat metal-och hårdrock industrin i flera år med en lång lista av artister och sånger som anses vara de första av sitt slag.  

Vi hoppar rakt in i att räkna upp de 6 bästa svenska hårdrockalbumen genom tiderna! 

Sverige och hårdrock 

Sverige har lyckats producera en del rockartister som har bidragit med olika klassiker för fans inom rock och metal musik, såsom Opeth, Bathory, Attentat, Ghost, Dark Tranqiullity och Candlemass. Svenska artister har haft ett stort inflytande på genren genom att bidra med nya och intressanta blandningar. Ett bra exempel på detta är melodisk metal som anses ha utvecklats av bandet Dark Tranquillity.  

På så sätt har svenska artister lyckats utveckla en populär katalog i rockgenren som inkluderar inslag av klassisk rock, hårdrock och metal, vilket ger en unik upplevelse för lyssnare. Med oändligt många band och album är det svårt att avgöra vilka som är de bästa hårdrockalbumen genom tiderna. 

Vi har gjort ett försökt och valt ut 6 favoriter av album som förtjänar att lyssnas på om, och om igen! 

1. Heritage – Opeth 

Opeth har lyckats utveckla både en distinkt och intressant stil i sin musik. På första plats landar deras album Heritage som släpptes år 2011. Heritage gav en starkt kontrast till deras föregående album Damnation, och anses vara en mer progressiv stil av hårdrock.  

2. The Return of the Darkness and Evil – Bathory  

Albumet “The return of the darkness and evil” sticker ut från bandets 4 tidigaste album som banbrytande för viking metal och anses ofta vara en av albumen som bidrog till starten av black metal. The return of the darkness and evil släpptes år 1985 och har släppts i ca 100 000 exemplar. 

3. Prequelle – Ghost 

Prequelle är det svenska rockbandet Ghosts fjärde album och släpptes relativt nyligen, under år 2018. Albumet Prequelle spelades in på både en studio i West Hollywood och Stockholm. Bandet vann nyligen pris för årets rockalbum under American Music Awards 2022.  

4. Skydancer – Dark Tranquillity  

Debut albumet Skydancer är en av de främsta i bandets unika melodiska death metal stil. Albumet släpptes år 1993. Skydancer var ett så pass älskat album att det släpptes igen år 1999 som Skydancer/Of Chaos and Eternal Night, och släpptes ännu en gång år 2013 under albumets 20 års jubileum.  

5. Nightfall – Candlemass  

Nightfall är Candlemass andra studioalbum som släpptes år 1987 och anses vara hitalbumet som tog genren doom metal med storm. Bandet Candlemass anses även vara pionjärer för denna specifika genre inom hårdrock och metal. År 2001 återutgavs albumet som en bonusskiva, och 2017 släpptes en bildskiva av Nightfall och även Dark Are the Veils of Death för att fira båda de inflytelserika albumens 30 års jubileum.  

6. ObZen – Meshuggah 

ObZen är Meshuggahs sjätte album och släpptes år 2008. Bandets unika tech metal sound är en stor anledning till deras relevans under 27 års tid. ObZen var starten på deras världsturné och sången “bleed” anses vara en klassiker inom deras inflytelserika genre.  

Alla låttexter på albumet är skrivna av bandets trummis Tomas Haake. Albumet var planerat att utges under år 2007, men blev uppskjutet vilket även gjorde att bandet hoppade av sin planerade Europaturné tillsammans med bandet The Dillinger Escape Plan för att albumet inte skulle dröja ytterligare.