Allt om: Blues och countrymusik

Även om vi alla har en specifik musikgenre vi oftast håller oss till så är det en fördel att upptäcka nya genrer som vi kan uppskatta. Blues och country, är två genrer som har ett starkt fäste i USA, men i Europa har dessa genrer inte fått lika stor genomslagskraft och det stora utrymme som det förtjänar.

Detta är garanterat två musikgenrer som du tidigare hört talas om, men kanske har du inte lika bra koll på dess bakgrund eller var musiken faktiskt kommer ifrån? Oroa dig inte, det är precis vad vi kommer att gå igenom i denna artikel.

Blues – Arbetssånger som starkt påverkat USA:s populärmusik

Blues växte fram i slutet på 1800-talet i Mississippideltat i USA, men har sina rötter från slaveritiden och dess musikformer. Bluesen är även starkt influerad av afrikansk musik och angloamerikansk folkmusik.

Men det var först runt 1920-talet som bluesen fick sitt riktiga genombrott med Ep:n av Mamie Smith som sålde över två miljoner exemplar. Idag så säger man att blues starkt har påverkat många andra musikgenrer. De mest tydliga är till exempel jazz och rock’n’roll men även populärmusik har fått sin nuvarande form tack vare bluesen.

Texterna i blues handlar ofta om samhällsproblem, sorg och olycka. Men till skillnad från andra musikgenrer så avslöjar bluesen inte dessa rakt ut, utan du behöver ibland läsa mellan raderna i texterna för att förstå låtens riktiga innebörd.

Var kommer ordet blues ifrån?

Blues kommer från Blue Notes, vilket är någonting som främst används i just denna genre. Engelska begrepp såsom feeling blue är vad som är grunden för just detta, vilket är varför Blue Notes kan associeras med nedstämdhet eller sorgsenhet, och med tanke på blues historia så är det inte märkligt att det var just så som musiken skapades.

Vilka instrument används i blues?

Originellt så är blues akustiskt, och de instrument som då används är:

 • Gitarr – ofta elektrisk
 • Munspel
 • Piano
 • Saxofon
 • Trummor

Country – Hillbillymusiken som förändrade stil

Countrymusiken har, precis som många andra musikgenrer inspireras och har sin nuvarande form tack vare bluesmusiken. Även country har sitt ursprung från början på 1900-talet och då främst från sydstaterna i USA men också från irländsk och brittisk spelmanskultur.

Själva termen countrymusik växte sakta fram, och det var först i mitten på 1900-talet som det började användas istället för termen hillbillymusik. Det var också under denna tid som countrymusiken började närma sig popmusiken.

Under år 2006 så började countrymusiken återigen att öka i popularitet i och med popsångare som inspirerades av genren. Detta har gjort att genren kunnat sprida sig och idag så finns det lyssnare i alla åldrar världen över, och flera stora musikartister fortsätter att sjunga och skapa countrylåtar för denna stora publik.

Vilka instrument används i countrymusiken?

Många av de instrument som används i denna genre är liknande de som används i blues. Några av dessa instrument är:

 • Banjo
 • Akustisk gitarr
 • Trummor
 • Piano

Rockabilly – en blandning mellan dessa två

Rockabilly musikens absolut största artist är såklart ingen mindre än Elvis Presley. Rockabillymusiken är en blandning mellan country- och bluesmusik och blev ordentligt stor på mitten av 1900-talet. Denna musikgenre är visserligen inte lika stor idag som under Elvis tid, men det satte grunden för den rockmusik vi hör idag.

Vad har blues och countrymusik gemensamt idag?

Även om det finns stora skillnader mellan musikgenrerna så har de mycket gemensamt, även om det inte är uppenbart. Till exempel så handlar ofta båda genrerna om olycka eller ojämlikheter i samhället.

1 svar på ”Allt om: Blues och countrymusik”

 1. Geografiskt sett är avståndet ganska obetydligt mellan countryns Nashville och bluesens Memphis och det är ju också två stilar som är tacksamma att låna ingredienser fram och tillbaka emellan, såvida man inte menar de glesbefolkade bergstrakternas bluegrass eller Westerns egen folkdans square dance. Och för ett femtiotal år sedan var Lynn Andersons pop-country en frisk fläkt, även om den var svårare att verkligen foga in trovärdig känsla och vardaglig närhet i.

  Svara

Lämna en kommentar