Europeiska hårdrocksband att ha koll på!

Europa har många bra hårdrocksband, en del av dem mer kända än andra. Vad de dock har gemensamt är att alla europeiska hårdrocksband har hittat sin egen stil i hårdrocksvärlden. 

I denna artikel går vi igenom några av de hårdrocksband som vi tycker att du ska kika in, allt ifrån ikoniska band till nykomlingar. Vem vet, kanske är det några band du inte tidigare hört talas om? Så läs igenom, sök upp, lyssna och njut!   

1. Europe  

Vi börjar denna lista med ett av Sveriges största rockband, Europe. Detta är ett världskänt hårdrocksband som med sin låt The Final Countdown slog igenom explosionsartat på 80-talet. The Final Countdown har idag närmare 400 000 000 spelningar, endast på Spotify!  

De tog ett uppehåll under många år men gjorde en stark comeback på 2000-talet och sitt senaste album släppte de år 2017. Även om du tidigare hört talas om Europe så är det många som inte hört deras mer senare singlar och album som definitivt är värda att lyssna på! 

2. Iron Maiden  

Det brittiska bandet Iron Maiden är idag ett av världens mest kända hårdrockband och har en ikonstatus i hårdrocksvärlden. Bandet bildades år 1975 och har idag sålt över 100 miljoner album världen över.

Det senaste albumet släpptes så sent som år 2021 och var väl uppskattat av lyssnare världen över! I år kan de även ses runt om i Europa på turné för sina mest hängivna fans. 

3. Volbeat  

Volbeat är ett danskt hårdrocksband som slog igenom i just Danmark år 2005. År 2008 fick bandet dock deras stora genombrott och sedan dess har succén varit total.

De har idag växt till ett av Europas största hårdrocksband, och om du inte redan lyssnat på deras senaste album som släpptes år 2021 så kan vi starkt rekommendera att lägga till detta på din spellista! 

4. HEXED  

Detta är ett förhållandevis nytt band från Sverige. De bildades år 2015 men har sedan dess släppt tre singlar, en EP och ett album. Albumet kom år 2018 och med sin framgång har de även skapat sig ett rykte av ett bra live-band, vilket gjort att de bland annat deltog i Sweden Rocks line-up för i år.  

Lyssna gärna på deras senaste singel Repentance och ni kommer förstå vad vi menar när vi säger att detta band är värt att hålla ögonen på!  

5. Clawfinger  

Detta svenska hårdrocksband är unika i sitt slag med sin kombination av rap-och metallåtar. De slog igenom på 90-talet och har sedan dess släppt sex album som band.  

En av Clawfingers mest välkända låt är Nigger, en anti-rasistlåt som fick ett stort genomslag när den kom ut. Bandet splittrades officiellt år 2013 men fortsatte att genomföra ett fåtal spelningar efter detta. Sedan år 2017 är de dock återigen aktiva har släppt ytterligare två album.  

6. Sodom  

Det tyska bandet Sodom släppte sitt första album på 80-talet och det är ännu idag deras mest kända album. Idag har de 16 (!) album släppta och mer än åtta miljoner sålda skivor.  

Det är således ett av världens största trash-band med musik som ofta handlar om krig, undergång, sex och religion. Om du vill lyssna på en låt som speglar deras stil som band så lyssna gärna på deras senaste singel Total Trash.  

Slutligen  

Detta är några få av alla de Europeiska hårdrocksband som finns idag. Det är ett litet urval från en bred genre där alla band har en egen stil och som gör att vi tror att alla kan hitta någonting som passar just dig och din musiksmak.  

Även om du hört dessa bands tidigare musik så är vi säkra på att du kan hitta någonting nytt genom att gå igenom dessa sex bands fulla album och singlar!  

Lämna en kommentar