5 kända rockfestivaler

Kända rockfestivaler – Alla som älskar rockmusik känner antagligen till att det arrangeras flera stora rockfestivaler nästan varje år. Dessa går att hitta på flera platser runt om i världen. Många musikfestivaler spelar dessutom rockmusik men även mycket annan musik, som Coachella, vilket är en väldigt stor musikfestival som hålls i Kalifornien. Men här har vi valt att fokusera på festivaler som främst håller sig till just rock.

Här kommer några av världens mest kända rockfestivaler.

5. Rock am Ring/Rock Im Park

Rock am Ring samt Rock Im Park är två separata festivaler, men de flesta ser dessa som ett enda stort evenemang. Det beror på att festivalerna sker samtidigt och artisterna som uppträder på en, uppträder vanligtvis på den andra festivalen också. Det har dock skett ett fåtal undantag, men vanligtvis är det alltid samma line-up.

När festivalen hölls för första gången var det tänkt som en engångs sak. Första gången festivalen hölls var det som invigning för en racerbana. Men eftersom det blev väldigt lyckat fortsatte festivalen att hållas varje år därefter. På Rock Am Ring och Rock Im Park har några av de största artisterna och banden i världen spelat.

4. Lollapalooza

Lollapalooza skapades av Perry Farrell år 1991. Festivalen skapades först som avskedsturnén för bandet Janes Addiction, som Farrell var medlem i. Festivalen fortsatte sedan till år 1997 och tog då en paus fram till 2003. Därefter har festivalen fortsatts att anordnas varje år i USA. Det var först 2010 som det bestämdes att den här festivalen skulle anordnas utanför USA. Den arrangerades först år 2011 i Santiago, ett år senare i Sao Paulo och år 2014 i Berlin. Denna rockfestival har över 160 000 besökare varje år. Några kända band som spelat på denna festival är Imagine Dragons, Red Hot Chili Peppers, Foo Fighters, Calvin Harris och Arctic Monkeys.

3. Pinkpop Festival

Rockfestivalen Pinkpop Festival hålls,, sedan år 1970, varje år i Nederländerna. Det här är den allra äldsta rockfestivalen och en av de längsta festivalerna i världen. Eftersom den är så pass populär säljer de endast runt 60 000 biljetter så det inte blir överbeläggning. Det skapades en spin-off, Pinkpop Classic, år 2007 vilket var en festival för den äldre rockpubliken. Här spelade ett antal band som varit med under tidigare decennier. Några kända artister som uppträtt på Pinkpop Festival är Good Charlotte, Linkin Park, Mariln Manson, Green Day, Foo Fighters och Metallica.

2. Roskilde Festival

I Danmark varje år hålls rockfestivalen Roskilde Festival. Den här festivalen anses vara en av de största i hela Europa. Det var ett par gymnasieelever som skapade Roskilde Festival i början av 1970-talet. Ett år senare togs dock festivalen över av Roskilde Foundation och har sedan dess fortsatt köra det hela. Ungefär till mitten av 90-talet bestod de flesta av besökarna av skandinaver, men därefter har publiken blivit mer och mer internationell. Några kända artister som uppträtt på Roskilde Festival är U2, Metallica, Aerosmith, Marilyn Manson och Europe.

1. Sweden Rock

Utanför Sölvesborg, i Norje, hålls Sweden Rock Festival varje år. Detta är en hårdrocksfestival som är känd på en internationell nivå. Festivalen hade premiär år 1992 och har funnits under flera namn, men 1999 döptes festivalen till Sweden Rock. Det här anses vara en av de största musikfestivalerna i Sverige, år 2008 samt 2013 blev den dessutom utsedd till den största i Sverige.

På den här festivalen har flera stora, världskända grupper och artister uppträtt. Några av de mest kända är Motörhead, Black Sabbath, Slayer samt Guns N’ Roses. Trots att festivalen främst bjuder på rockmusik är det inte vanligt att det även bjuds på andra genrer.