Kända sjuttiotalsband – Några av världens mest framgångsrika band!

Under sjuttiotalet blommade flera nya genrer ut och flera stora band etablerade sig på musikscenen. Idag räknas också flera av dessa band från sjuttiotalet som några av världens mest framgångsrika och inflytelserika band. Vi listar några kända sjuttiotalsband som du säkerligen har hört talas om. Vilken av deras låtar är din favorit? 

Led Zeppelin – Brittisk rockband som haft stor nedslagskraft 

Det brittiska bandet Led Zeppelin är ett av sjuttiotalets allra största band. Deras blandning av blues, folkmusik och heavy metal gjorde att de snart kunde ta plats som en av 70-talets mest influerande band.  

De har sedan banat väg för flera andra relaterade artister som till exempel The Yardbirds och Page and Plant. Med låtar som “Stairway to Heaven” har de säkrat sin plats som ett av världens mest framgångsrika band. År 1995 vart de invalda i Rock and Roll Hall of Fame and Museum. 

ABBA – Sveriges stolthet 

Svenska bandet ABBA hade stor nedslagskraft i och med sina prestationer i bland annat Eurovision. År 1974 vann de med låten “Waterloo” och blev snabbt ett populärt band över hela världen med många världsettor.  

ABBA är idag någonting som Sverige generellt förknippas med och med sina trallvänliga låtar kan nog de flesta sjunga med i i alla fall minst en låt från bandet. ABBA är en förkortning av bandmedlemmarnas initialer och är fanbärare för Europop och disco från 70-talet.

Bandet är också än idag verksamma med sin konsertupplevelse ABBA Voyage som hade premiär i London 2022. 

Fleetwood Mac – Bandet med många influenser 

Det brittiska bandet Fleetwood Mac anses av många vara aningen spretiga när det kommer till musikgenre. De blandar fritt olika genrer som rock, folk, blues och art pop. Med låtar som “Go your own way”, “Landslide” och “Dreams” spelas de ännu idag i en väldigt stor utsträckning och är också fortfarande aktiva på musikscenen. Ett av Storbritanniens absolut mest framgångsrika band.  

David Bowie – En sångare helt i sitt egna slag 

Den brittiska sångaren David Bowie har kommit att inspirera mängder av band världen över och har också väckt stor uppmärksamhet tack vare sina scenframträdanden. Bowie var först i sitt slag med att sin stil- och genreskiften. Även om han är känd som en sångare i sig har han haft flera band som han började spela med på 70-talet där han var frontfigur, som först hette The Hype och sedan The Spiders From Mars. 

Även hans utseende väckte stor uppmärksamhet. Sångaren har släppt några av världens mest spelade låtar så som till exempel “Lets Dance” och “Modern Love”. Dessutom samarbetar David Bowie med bandet Queen i låten “Under Pressure”. Bowie har idag sålt mer än 140 miljoner album världen över.  

The Rolling Stones – Rockbandet som skapade rubriker 

Många av sjuttiotalets absolut mest framgångsrika band är från Storbritannien. Likaså The Rolling Stones med Mick Jagger som frontfigur. Trots sin ålder är de också fortfarande aktiva och flera av bandmedlemmarna har medverkat i flertalet filmer. Däribland kan man se Keith Richards spela tillsammans med Johnny Depp i The Pirates of Carribbean. 

The Rolling Stones är helt klart ett av sjuttiotalets mest framgångsrika band. De blandar amerikansk bluesmusik med rock and roll vilket ger deras låtar en helt egen karaktär. 

Black Sabbath – Årtiondes främsta heavy metalband 

När många tänker på heavy metalbandet Black Sabbath kanske det främst är Ozzy Osbourne man förknippar dem med. Frontpersonen har helt klart cirkulerat i en hel del omtalade tidningsartiklar.  

Men med sin musik är de också ett heavy metalband som har inspirerat flera andra musiker och skapat flera undergenrer. Bland annat band som Deep Purple och Rainbow har uttalat sig om hur mycket Black Sabbath har betytt för deras musik.  

Lämna en kommentar