Mest sålda rockalbumen

Mest sålda rockalbumen – Idag är det som mest vanligt att streama musik på nätet. Förr i tiden var det som mest möjligt att lyssna på musik på CD-skivor och liknande. Trots att det fortfarande är möjligt att köpa CD-skivor är det inte lika populärt längre. Det finns dessutom ett väldigt stort antal artister som blivit kända över världen, men några av dessa är mer känd än andra. Här har vi valt att fokusera på rockmusik och rockalbum. Eftersom rock är en rätt bred genre är det inte alltid lätt att veta vilka album anses som rockalbum. I denna lista har vi därför valt att nämna de populäraste rockalbumen inom flera rockgenrer. Antalet album som sålts av varje är dock inte helt lätt att hitta. Därför finns det en möjlighet att vissa av dessa skivor kan byta plats.

5. Led Zeppelin – Led Zeppelin VI

På femte plats kommer det fjärde studioalbumet från Led Zeppelin, den brittiska rockgruppen, och det kom ut år 1971. Trots att detta albumet ofta kallas för Led Zeppelin VI har det egentligen inte något officiellt namn. Förutom Led Zeppelin VI kallas det även ibland för Zoso, Runes, eller Four Symbols. På själva skivomslaget finns det varken titel eller eller gruppnamnet, vilket bestämdes av Jimmy Page, gitarristen i bandet. Skivomslaget visar endast en oljemålning som köptes i staden Reading av Robert Plant. Skivbolaget var emot att inte ha titel på omslaget, de ansåg att det skulle leda till ett ”professionellt självmord”. Men det visades ändå vara en bra idé med tanke på att albumet blev ett av de mest sålda rockalbumen.

4. Fleetwood Mac – Rumours

På fjärde plats kommer albumet Rumours från det brittiska rockbandet Fleetwood Mac. Detta var bandets elfte studioalbum och det kom ut år 1977. Ett antal av låtarna på albumet blev inspirerade av bland annat separation från partners och drog användning. Idén bakom albumet var att skapa ett mer ”pop”-sound, och resultatet blev en blandning av pop och rock. På grund av att de ville ha mer pop-inspirerat tog det lite längre tid än vad de hade tänkt att släppa albumet. Men när det väl kom ut dröjde det knappt en månad innan det sålts runt 10 miljoner exemplar.

3. Meat Loaf – Bat Out of Hell

På tredje plats kommer albumet Bat Out of Hell från Meat Loaf. Detta är Meat Loafs solodebutalbum och det kom ut år 1977. Tre låtar på albumet är hämtade från musikalen Neverland som skrevs av Steinman, vilket albumet dessutom delvis utvecklades ur. De tre låtarna på albumet från musikalen är ”Heaven Can Wait”, ”Bat Out of Hell” samt ”All Revved Up with No Place to Go”. Det sägs att Steinman, skaparen av Neverland, blev upprörd när skivbolaget valde att ta bort hans namn från skivomslaget. Det var nämligen tänkt att det i början skulle finnas med.

2. Pink Floyd – The Dark Side of the Moon

På andra plats kommer Pink Floyd, ett engelskt band som grundades i London år 1965, med sitt album The Dark Side of the Moon. Bandets fascination med filosofiska texter, psykedeliska melodier och harmonier uppmärksammandes väldigt tidigt av alla fans. År 1967 lämnade Syd Barret bandet och Roger Waters blev då Pink Floyds drivande låt- och textskrivare. The Dark Side of The Moon är inte endast bandets mest sålda, utan även ett av deras mest kända. Det släpptes 1973 och har sålts i runt 40 miljoner exemplar.

1. AC/DC – Back in Black

På första plats kommer albumet Back in Black från AC/DC, vilket är ett av de allra största australienska hårdrocksbanden. Angus och Malcolm Young, ett par bröder, var de som startade bandet år 1973 i Sydney. Bon Scott, den första sångaren i bandet, gick bort år 1980 på grund av alkoholmissbruk. Därefter kom Brian Johnson in och AC/BD släppte Back in Black-albumet som en hyllning till Bon Scott. Detta albumet har sedan blivit det allra mest sålda rock-albumet med runt 50 miljoner sålda exemplar runt om i världen.