Metallica på Ullevi i sommar!

Metallica, ett av världens största rockband tar återigen plats på Ullevi, Göteborg i sommar. Med två skilda konserter med olika låtlistor vill bandet ge unika konserter till sina besökare under deras världsturné. Men vad kan vi förvänta oss av konserten och vad för förhållande har Metallica till Sverige? 

Metallica som rockband 

Metallica är det amerikanska heavy metal bandet som bildades år 1981 i Los Angeles och som sedan dess sålt över 110 miljoner album världen över. Idag räknas bandet som ett av de mest inflytelserika banden i sin genre och ett av de få band som efter 40 år fortfarande är verksamma med både nya studioalbum och konserter. Under år 2009 fick Metallica en plats i det berömda Rock and Roll Hall of Fame och år 2018 tilldelades de Polarpriset. 

Tidigare iår släppte bandet sitt 12:e studioalbum 72 Seasons genom skivbolaget Blackened Recordings. Albumet är producerat av James Hetfield, Lars Ulrich och Greg Fidelman och har 12 spår, och är dessutom deras första album med nya låtar sedan albumet Hardwired… To Self-Destruct som kom ut år 2016. 

Ullevi arena  

Ullevi arena, eller Nya Ullevi som det även kallas är en multiarena i Göteborg som används för bland annat friidrott, fotboll och konserter. Anläggningen byggdes och öppnades för publik år 1958 då Sverige arrangerade VM i fotboll samma år och behövde flera nya arenor i landet. Inför VM i friidrott år 1995 byggdes arenan ut och under år 2012 utökade man publikkapaciteten vid konserter till 75 000 och 40 000 för sittande åskådare vid sportevenemang.  

Ullevi är idag Sveriges och ett av nordens allra största arenor och den som håller publikrekord för besökare är Håkan Hellström under sin konsert på arenan under år 2022 då hela 71 977 personer såg konserten. Metallicas publikrekord på Ullevi togs år 2019 med 64 050 besökare.  

Metallicas spelningar på Ullevi 

Det är dock inte första gången som Metallica intar scenen på Ullevi. Under sina 40 verksamma år har bandet uppträtt i Sverige över 20 gånger, varav cirka 10 gånger i Göteborg.  

I november förra året stod det klart att Sverige är ett av länderna som Metallica väljer att besöka under sin världsturné M72. Både den 16 och 18 juni spelar bandet på Ullevi i Göteborg med två helt unika konserter. Bandet kallar dessa konserter för No Repeat Weekend då de båda kvällarna kommer se helt olika ut med olika låtlistor och förband. Den första kvällen öppnar Volbeat och Mammoth WVH och andra kvällen spelar Ice Nine Kills och Five Finger Death Punch.  

Scenen kommer placeras i mitten av arenan med den igenkännande Metallica Snake Pit vid scenen. För bandets allra mest trogna fans kommer ett I Disappear – turnépass kunna köpas och de erbjuder även rabatterade biljetter för de fans som är under 16 år.  

Metallica besöker totalt 22 städer under sin världsturné och har gjort det möjligt att antingen köpa biljetter till både kvällarna eller endast för en konsert. Sverige har otroligt många trogna Metallica fans som säkerligen ser fram emot sommarens konserter.  

Intäkterna går till stiftelse 

En del av konsertintäkterna för varje såld biljett till deras världsturné går till Metallicas stiftelse All Within My Hands. Denna stiftelse grundades år 2017 för människor i utsatthet för att stöttta och berika de områden som stöttat bandet under alla deras verksamma år. Alla pengar som samlas in från fans och andra bidragsgivare går till både nationella och lokala organisationer.  

Sedan starten har stiftelsen samlat in cirka 13 miljoner dollar som gått till allt ifrån utbildningsprogram till katastrofhjälpinsatser. Både år 2018 och 2019 skänkte Metallica efter sina spelningar i Sverige 300 000 kronor till både Stadsmissionen i Stockholm och Göteborg. 

Lämna en kommentar