Nirvana – En av de verkligt stora banden

Nirvana är utan tvekan ett av de riktigt stora banden genom tiderna och de flesta känner igen deras främsta sånger som Smells like teen’s spirit eller Come as you are. Det är bara två av deras låtar i en enorm låtskatt.

Från USA och 80-talet

Bandet började sin resa i USA i slutet av 80-talet. 1987 är året som räknas som grundandet av Nirvana. Det var Curt Cobain och Krist Novoselic som skapade bandet. Cobain var sångare och Novoselic basist. Deras debutalbum Bleach kom 1989 men det riktiga genombrottet, både nationellt och internationellt kom med albumet Nevermind som släpptes 1991. Det är det album som kanske har världens mest kända omslag. Det föreställer en bebis som simmar naken i en pool.

Deras musikstil kallas grunge och det hade förut varit populärt i USA men under en tid innan Nirvana legat nere i popularitet. Band som också klassas in i Grunge är Pearl Jam och Soundgarden bland annat.

Kort men framgångsrik karriär

Tyvärr slutade Nirvana att spela efter bara tre släppte album. De slutade för att Curt Cobain tragiskt tog sitt eget liv 1994. Åren efter Cobains död så ökade bandet i popularitet och sålde fler skivor än någonsin tidigare. I skrivande stund har bandet sålt över 75 miljoner skivor världen över och spelas fortfarande flitigt på radio och plattformar där det går att strömma musik.

Neverminds genombrott i världen

Deras absolut mest kända album är som sagt Nevermind som släpptes 1991. De släppte det under DG Records och hade sin inspelningsstudio i Los Angeles. Skivbolaget hade sagt att det var rimligt att anta att Nevermind skulle sälja ungefär 250 000 kopior för att det var en så bra skiva. Det var en högt satt siffra men som de ändå trodde att de skulle kunna nå upp till. Under den största hypen i December 1991 så sålda Nevermind över 400 000 skivor. Det går verkligen att säga att skivbolaget underskattade kraften i Nirvana och Nevermind.

När det tog slut

Den sista singel som Nirvana spelade in var You know You’re right som kom 1994. Det ryktas om att de höll på att spela in ett album när Cobain avled. Den sista konsert som Nirvana spelade var i München i Tyskland 1994. Cobain hade ett heroinberoende och det ryktas om att det spelade in och var en av anledningarna till att han avslutade sitt liv med ett hagelgevär 5 april 1994.

Lämna en kommentar