Ozzy Osbourne – en levande legendar

Ozzy Osbourne heter egentligen John Michael Osbourne och är född 3 december år 1948. Ozzy föddes i Aston som är en förort och ligger i England. Ozzy är en hårdrockssångare och blev först känd genom rockbandet ”Black Sabbath”. Men efter ett gräl som Ozzy hade med gitarristen Tommy Iommi så fick han sparken från bandet år 1979. Ozzy fortsatte då med sin musikkarriär på egen hand och slog igenom som soloartist med albumet ”Blizzard of Ozz”, år 1980. Sen dess har Ozzy varit väldigt aktiv och gjort flera soloalbum genom åren, totalt har han gjort 12 album. Det senaste albumet heter ”Ordinary man” och det släpptes år 2020. Samma år meddelade Ozzy att det kommer att komma en uppföljare som han redan har påbörjat med hjälp av sin producent Andrew Watt. Några soloalbum som Ozzy har gjort är ”Speak of the devil”, ”Tribute”, ”Just say Ozzy” och ”Prince of the darkness”.

Flera karriärer

Även om Ozzy är mest känd för sin musik, så har han också andra karriärer, han har bland annat medverkat i en skräckfilm som heter ”Trick or treat”. Där han spelade en biroll tillsammans med Gene Simmons. Han har också gjort en del dokumentärer, men också medverkat i en del böcker. Men han är som nämnt ovan mest känd som hårdrockssångare och det är det han har slagit igenom i. Han är en världskänd artist och har gjort en del turnéer och konserter med åren.

Ozzys bakgrund

Ozzys uppväxt var allt annat än lätt, då han växte upp med dyslexi, men också med andra inlärningssvårigheter. Han blev också utsatt för övergrepp i ung ålder av en lärare på skolan, vilket dock gjorde att han drogs till musiken. Ozzy hoppade således av skolan när han var 15 år, men hade lite ströjobb under tiden. Ozzy har en stor familj med fem syskon och Ozzy själv är det fjärde barnet i familjen. Först i slutet på 1967 bildade Ozzy sitt första band, ”Rare Breed” med musikern Geezer Butler. Ozzy och Geezer spelade två konserter tillsammans innan de bröt upp, men efter ett tag så återförenades de igen, tillsammans med gitarristen Tommy Iommi och trummisen Bill Ward. När det tillkom två andra i bandet så bestämde de sig för att byta namn på bandet och bestämde sig för att kalla sig ”Earth”. Men det visade sig att namnet redan var upptaget och därför ville gruppen byta namn igen och det landade slutligen i ”Black Sabbath”.