5 Rockklassiker – klassiska rocklåtar som du garanterat har hört!

Rockklassiker – När det kommer till musikbranschen idag är det främst hip-hop och pop som ser ut att vara de största genrerna. Musik som varit väldigt populär tidigare, som rocken, ser ut att glömmas bort. Men trots detta finns det fortfarande personer som stödjer rockmusiken. Det har genom tiderna släppts ett antal rocklåtar som idag anses vara riktiga klassiker. För personer som gillar rock, men kanske inte lyssnar på den musiken regelbundet, kan en lista med rockklassiker kännas uppenbart. Det finns nämligen ett antal rocklåtar som de allra flesta personer känner till, även om de kanske inte är ett fan av musiken. Sedan finns det kända rocklåtar som många anser vara klassiker, men flera av oss har aldrig hört talas om dessa.

Här har vi därför valt att skapa en lista med några av de mest kända rockklassikerna genom tiderna.

5. Chuck Berry – Johnny B. Goode

Johnny B. Goode är en av de få låtarna som verkligen representerar sent 50-tal. Denna låten blev skriven i samband med Chuck Berrys turné år 1958 i New Orleans. Låten sägs handla om en fattig liten pojke, från södern, i stort sett helt utan någon utbildning lyckas att lära sig spela elektrisk gitarr. Det är vad som hjälper honom ur fattigdomen. Vissa säger även att denna klassiker är självbiografisk, men så är det inte riktigt. Berry kom nämligen från staden full med musiker, Saint Louis och var utbildad som frisör. Chuck Berrys Johnny B. Goode tar ofta en av topplatserna på listor över de bästa rocklåtarna.

4. Jimi Hendrix – Purple Haze

Purple Haze är en låt från Jimi Hendrix som i Europa blev en väldigt stor hit. Hendrix sålde dock ett par andra låtar bättre i USA, och därmed nådde han ikonstatus senare jämfört med i Europa. Purple Haze kom ut på 1960-talet och var resultatet efter att Hendrix testat nya innovativa gitarrgrepp och Chad Chandler, producenten, experimenterade med effekter och bakgrundsljudet. Hey Joe var en låt han släppt tidigare, och även fast den låten tog sjätte plats på topplistan i England var Hendrix inte nöjd. Han tyckte inte att Hey Joe representerade bandet på ett bra sätt. Så därför valde han att skriva Purple Haze vilket kom till att bli en stor framgång.

3. AC/DC – Back in Black

I Juli år 1980 släppte AC/DC sitt sjunde album, ”Back in Black”. Det här blev dessutom det allra första albumet där sångaren är Brian Johnson. Bandets signaturlåt blev snabbt en stor hit runt om i världen och blev en av låtarna som återkom på alla spelningar. Gruppen valde att spela in Back in Black på Bahamas på grund av några skattetekniska anledningar. De hamnade där i en riktigt våldsam storm, vilket var något som kom till att bli en inspirationskälla för ett par meningar i låten. Back in Black har inte endast varit en favorit för oss fans, utan även för olika musiker. Det var bland annat den allra första låten som Kurt Cobain valde att lära sig.

2. Rolling Stones – (I Can’t Get No ) Satisfaction

Rolling Stones spelade för runt 3000 personer år 1965 vilket ledde till att ett flertal fans bråkade med polisen. Gruppen spelade endast fyra låtar innan de fick avbryta, den natten vaknade sedan Keith Richards och hade orden ”Can’t get no satisfaction” samt ett gitarriff i huvudet. Han gick då upp, spelade in detta på sin kassettbandsspelare och lade sig sedan igen. Han glömde dock stänga av bandspelaren som fortsatte spela in snarkandet.

1. Led Zeppelin – Stairway to Heaven

En av de allra mest kända rockklassikerna genom tiderna anses vara Stairway to Heaven av Led Zeppelin. Robert Plant och Jimmy Page var de som skrev låten, den gavs sedan ut år 1971. Idén till låten kom ifrån en rad hopklistrade remsor från musik-band. Page improviserade sedan fram ackorden medan Plant skrev ner allting.