Roskildefestivalen – allt du behöver veta!

Med största sannolikhet har du tidigare hört talas om Roskildefestivalen, och det är kanske inte så konstigt. Roskildefestivalen är en av Europas största festivaler, och Nordens största med en kapacitet på 85 000 personer per festivaldag.

Tidigare år har världskända band som exempelvis Metallica och Aerosmith funnits med på scenerna på Roskildefestivalen. Och det är precis tack vare att festivalen alltid har en bra line-up för oss som älskar rock- och metalband som gör att detta är en festival du inte bör missa!

Roskildes historia

Roskildefestivalens första år som festival anordnades år 1971, av två gymnasiestudenter som var inspirerade av andra festivaler runt om i Europa. Det året var det en festival i ordentlig hippie-anda, och var en av de första för den typen av besökare.

Året efter, 1972 så tog Roskilde Foundation istället över och sedan dess så har det varit en ideell verksamhet. Varje år runt är det runt 30 000 volontärer som ser till att festivalen rullar på som den ska. Än idag doneras all vinst som dras in till både kulturella syften och humanitärt arbete världen över.

Med fler år på nacken ändrades också festivalens genrer. Från jazz, blues och folkmusik till hur festivalen ser ut idag med en mer heltäckande line-up som passar de allra flesta målgrupper såsom rock, hiphop och popmusik.

Aktivism

Festivalen drivs inte bara utan vinningssyfte, varje år har den ett stort fokus på hållbarhet och annan aktivism. Hållbarhet har idag en tendens att kopplas endast till miljöfrågor men för Roskildefestivalen så är det mycket mer. Och varje år så finns en egen line-up för just aktivism och konst.

Årets festival

Med två inställda år på grund av pandemin så kommer Roskildefestivalen äntligen tillbaka sommaren 2022 – och det är med en stark line-up. Det här året så hålls festivalen mellan 25 juni till 2 juli.

Precis som alltid finns en stor blandning av artister och genrer. Allt från popartister som Dua Lipa till hiphop och Post Malone. Men för oss rockälskare så finns det även många band att se fram emot.

Vi har till exempel:

  • Robert Plant & Alison Krauss
  • Amenra
  • Employed to Serve
  • Jimmie Eat World
  • Bada

Och många fler! Du hittar hela lineup:en på Roskildefestivalens hemsida!

Olika typer av biljetter

Det finns flera olika typer av biljetter att välja mellan. Är du också under 25 år gammal så kan du ha chans att knipa en biljett som är öronmärkt för just det ändamålet.

Festivalbiljett för alla dagar
Om du vill vara närvarande under alla dagar och inte missa någon av dina favoritband så är detta för dig. Om du är under 25 år så finns det även 5 000 biljetter som är öronmärkta endast för er.

Endagsbiljett

Kanske har du inte tiden att vara borta en hel vecka, eller om det är en specifik artist eller band som du vill höra så är kanske en endagsbiljett att fundera på.

Annat som är bra att veta

Att ha koll på åldersgränser, boenden och övrig information om festivalen är viktigt att ha koll på innan du ordnar din resa. Här nedan kan du läsa mer om just detta.

Åldersgräns på 15 år

Roskildefestivalen har en åldersgräns på 15 år om du vill uppleva festivalen själv. Barnbiljetter, 10 år till 14 år finns att köpa vid ingången till festivalen och kan endast göras i sällskap med en vuxen.

Att köpa en andrahandsbiljett

Om du köper en andrahandsbiljett så behöver du inte göra ett namnbyte för att kunna få tillgång till ditt festivalarmband. Se däremot alltid till att din biljett är äkta, så du slipper en besvikelse när du ska in på festivalen. Det gör du genom att endast köpa biljetter genom Roskildefestivalens egna väntelista eller genom att köpa en biljett från någon du känner och litar på.

Festivaldagar och boende

Festivalen pågår från 25 juni till 2 juli. Även campingen öppnar den 25 juni, om du väljer att bo kring festivalområdet. Campingen stänger sedan den 3 juli.

Med detta så hoppas vi att ni fått lite bättre koll på Roskildefestivalen, och kanske ses vi där i sommar?