Att starta eget skivbolag

Vill man inte arbeta under ett skivbolag, eller kanske inte haft den turen att bli signerad, finns alternativet att starta eget skivbolag. Detta alternativ är inte lika komplicerat idag som det varit förr, i dagarna innan internet. Att starta ett företag är generellt sett enklare, eftersom man inte behöver ha ett kontor, eller ens anställda, utan allt man behöver göra är att registrera sitt företag. Att starta ett eget skivbolag är alltså enkelt. Den svåraste biten är att starta ett skivbolag som lyckas i musikindustrin. Har man mer ambitiösa mål som musikentreprenör, så finns det många saker man behöver tänka på innan man kommer igång.

Ett passande namn

Namnet är kanske den viktigaste aspekten av ett skivbolag. Det är genom namnet som ditt skivbolag sprids och lockar in intresserade artister. Försäkra dig om att namnet du väljer inte redan är taget, innan du försöker registrera det.

Bestäm dig för typen av musik du vill producera

De flesta skivbolag specialiserar sig inom vissa genrer. Välj ut några av dina favoritgenrer som ditt bolag kan börja med att lansera musik inom. Enklast är det om du använder dig av musik som du själv eller någon närstående producerat, d.v.s. musik som du känner en riktig passion för.

Starta upp ett Soundcloud- och ett Spotifykonto

Soundcloud och Spotify utgör utmärkta alternativ för den som vill locka till sig nya fans. Lansera musiken som du valt att bygga upp ditt skivbolag med på dessa sidor. Du får automatiskt skydd av upphovsrättslagar i Europa när du producerar en unik låt. Med bra låtar och lite tur kan du skaffa dig många nya fans. Andra artister som lyssnar på din musik och ser ditt företagsnamn kan komma att kontakta dig i hopp om att bli signerade. Då gäller det att du registrerar ditt företag så att du kan börja bedriva din verksamhet på allvar.

Registrera företaget

Att starta ett skivbolag är inte mer komplicerat än att starta andra typer av företag. Du kommer igång genom att välja din bolagsform och registrera företaget hos myndigheter i landet du bedriver verksamheten från. Detta kräver vanligtvis en del startkapital. När du väl etablerat ditt företag kan du vända dig till intresserade artister och förhandla om villkoren kring ert samarbete. Att anlita en advokat för konsultering kring detta är nog en bra ide.

Lansera din artists musik

Det finns många olika sätt att lansera din artists musik på. Digital musik säljer idag mer än de traditionella formerna såsom musik på CD, åtminstone i västvärlden, så det kan vara en bra och billig väg att gå. När din musik väl är lanserad måste ditt bolag marknadsföra den.

Marknadsför din signerade artist

Du måste marknadsföra musiken du vill lansera via ditt skivbolag, för att se till att både du och din artist lyckas tjäna pengar på den. Som ett mindre skivbolag kan detta åstadkommas med hjälp av social media. Det är viktigt att ditt bolag har profiler på alla de stora sidorna som Facebook, Twitter, och Instagram. Det är även viktigt att dessa profiler hålls aktiva.

Det är allt du behöver för att komma igång!

Lämna en kommentar