Svenska kända hårdrocksband

Att Sverige är en stor musikexport är ingen hemlighet. Men något som många glömmer bort att nämna är att vi inte bara är bra på att leverera popartister som ABBA och Zara Larsson, vi har en stark hårdrocksscen också. Därför har vi i den här artikeln valt att lyfta några av våra största rockband.

Europe

Det går inte att skriva en artikel om den svenska musikexporten och rock utan att nämna Europe. Gruppen som har sitt ursprung från Upplands Väsby har bestått av olika medlemmar genom åren, men de som har en given plats idag är sångaren Joey Tempest, John Norum, John Levén, Mic Michaeli och Ian Haugland. Bandet grundades år 1978 av Joey Tempest och John Norum. Ett par år senare fick de sitt genombrott i samband med att de vann Rock SM. Deras första album släpptes år 1983, men det var med deras andra album år 1985 som bland annat innehöll titlarna ’the final countdown’, ’Carrie’ och ’rock the night’ som gruppen fick listettor runt om i hela världen. Idag har de sålt över 25 miljoner skivexemplar.

Sabaton

Ett annat band som är ett av våra mest framgångsrika är Sabaton som har sina rötter i Falun där de bildades år 1999. Precis som bandets namn så är deras musik inspirerade av det militära och kända historiska slag. Förutom att de har turnerat med andra rockgiganter som Iron maiden och Scorpions så har de en årlig musikfestival i hemstaden Falun som heter sabaton open air. Bandet har prisats med två rockbjörnar i kategorin bästa rock/metal.

In flames

In flames är ett metalband från Göteborg som har sedan de bildades år 1990 varit en stor banbrytare inom den nordiska death metal genren och har gjort sig kända genom att blanda in melodisk rock med death metal. Bandet har blivit prisade med tre grammisar och har fått den svenska regeringens exportpris. Bandet har sålt över 2,5 miljoner skivor.

Hammerfall

Ett annat svensk metalband från Göteborstrackten är Hammerfall som bildades 1993 och består idag av medlemmarna Joacim Cans, Oscar Dronjak, Pontus Norgren, Fredrik Larsson och David Wallin. Deras debutalbum ’Glory to the brave’ utkom 1997 och de har sedan dess gett ut 10 studioalbum som de också turnerat med. De har också synts i TV, bland annat i fångarna på fortet och sångaren Joacim Cans vann körslaget 2008.

Ghost

Den senaste stjärnan på den svenska, men även den internationella rockhimlen är gruppen Ghost som bildades år 2008 i Linköping. Mystiken kring medlemmarnas identitet och deras utklädnad är en stor del till varför de sticker ut lite extra. Bandet består av påhittade identiteter där alla medlemmar förutom sångaren har titeln nameless ghoul. Sångaren har titeln Papa Emertius. Varje gång bandet byter sångare får den ett suffixnummer, just nu är det Papa Emertius IV.

Men så har vi också framgångsfaktorn. Bandet släppte sin första EP år 2010 och det dröjde inte länge till att de började få spelningar runt om i Europa. Sedan debuten har bandet fått ett flertal musikpriser. Både svenska grammisar men också amerikanska grammys.