Ullevi – Sveriges bästa hårdrocksarena

Hårdrock och rock är en populär musikgenre i Sverige och har i stort sett alltid varit det. Även om det är långt ifrån den populäraste genren så drar hårdrocksfestivaler och liknande väldigt stor publik. Speciellt när kända band som Metallica, Iron Maiden och AC/DC spelar. Den arena som är sedd som den bästa i Sverige är Ullevi som ligger i Göteborg. Ullevi används i huvudsak som fotbollsstadium där IFK Göteborg, Gais och Örgryte IS spelar sina hemmamatcher.

Historia

Ullevi arena öppnade 1958 och har sedan dess varit värd för över 2 600 evenemang och 26 miljoner besökare. Namnet Ullevi som valdes då arenan byggdes härstammar från den fornnordiska mytologin. Arkitekterna som ritade arenan var Fritz Jaenecke och Sten Samuelsson och den invigdes med en fotbollsmatch 1958 mellan Sverige och Göteborgs-Alliansen. Matchen slutade 2-2. Ullevi är den största arenan i Sverige och en av de största i Norden.

Ullevi som hårdrocksarena

Ullevi har även varit värd åt en mängd olika hårdrocksevenemang av kända band som Guns N’ Roses, Metallica, AC/DC och Iron Maiden. Iron Maiden har spelat på Ullevi tre gånger, 2005, 2008 och 2011. Metallica har spelat där fyra gånger, 2004, 2011, 2015 och senaste gången var 2019.

Publikrekordet när det gäller hårdrocksband har Guns N’ Roses när de spelade där 2018. De hade då en publik på 64 289 personer, vilket var bara snäppet mer än Metallicas konsert 2019 som drog 64 050 personer. Publikrekordet för musikevent genom tiderna togs dock av Håkan Hellström i juni 2016 då publiksiffran uppgick till hela 70 144 personer. När det kommer till sportevenemang så har Ingemar ”Ingo” Johansson publikrekord sedan 1958 i matchen mot Eddie Machen då publiksiffran uppgick till 53 614 personer.

För besökare på Ullevi

Sedan starten 1958 så har arenan utvecklats med nya faciliteter och erbjuder idag väldigt mycket för besökarna. Bland annat så finns det en press- och hedersläktare som har 431 platser, ca 50 platser för rullstolsbundna, flertalet banor för friidrott och gratis wifi tillgängligt för alla besökare på arenan.

När det kommer till mat, dryck och lounge så är Ullevi även väl förberedda där. De har bland annat en festlokal som rymmer 650 personer, konferenscenter för 850 gäster, lunchrestaurang och en à la carte-restaurang. Det finns även kiosker och serveringar i anslutning till läktarna och en VIP-läktare som rymmer 348 personer. Så sammanfattningsvis kan man säga att Ullevi är en komplett arena för både musik- och sportevenemang.

Lämna en kommentar