Vad är glam metal?

Glam metal, den något hårdare rockgenren än glamrock fick stort fäste på 80-talet. Stort hår, åtsittande kläder och smink är bara några kännetecken av genren. Men vad innebär glam metal och vart står den idag i musikvärlden? Vi gör en djupdykning i glam metal och dess inflytande på rockmusik! 

Vad är glam metal? 

Glam metal eller pudelrock som genren även kallas är en undergenre av heavy metal. Glam metal påminner om glamrock, men är något hårdare i stilen. Denna musikgenre växte fram under tidigt 80-tal i Storbritannien och USA och blev snabbt en populär musikstil hos den breda publiken.  

Varför glam metal växte sig stort hos den breda publiken var mycket på grund av att många band släppte så kallade powerballader som ansågs vara radiovänliga. Det gjorde att fler glam metal band fick en bredare publik då de nu spelades på TV och radio, vilket gjorde att banden kunde sälja fler skivor. Det gjorde även att glam metal band stod sig högre i popularitet i jämförelse med andra rockgenrer under samma tid. 

Vad kännetecknar glam metal? 

Musikstilen kändes igen på de poppiga melodierna och bandens enkla, men hårda riff. En kombination av pop och rock som gjorde sig otroligt bra i TV rutan. För glam metal band så var det vanligt med stora, tuperade hår, mycket smink, åtsittande kläder och glitter och glamour. Gärna även långt hår, ringar, halsband och andra uttänkta detaljer för att locka en stor publik. 

Några band inom glam rock genren som blev otroligt populära under denna era var bland annat Twisted Sister, Kiss, Def Leppard och Aerosmith. Om man ser till Sverige så är vår mest kända glam metal band utan tvekan Europe. Europe bildades år 1979 och tog världen med storm med singlar som bland annat The Final Countdown och Prisoners in Paradise. 

Europe hade den typiska looken för glam metal band med långa permanentade hår, mycket läderkläder och smycken som gärna skulle synas. 

Glam metals utveckling 

Någonting som är intressant med glam metal var att under 1980-och 90-talet var det många band som gick över till denna musikgenre som tidigare inte tillhört den. Man ville komma åt ett mer radiovänligt sound och det var inte ovanligt att rockband bytte producenter och managers för att uppnå detta.  

Det var dock en stor risk där endast ett fåtal band lyckades med denna övergång där exempelvis Def Leppard blev ett av de mest säljande hårdrocksbanden under hela 80-talet. Många andra band som försökte göra denna övergång lyckades tyvärr inte, då gamla fans inte längre stod bakom bandens nya sound och de sedan heller inte lyckats få nya lyssnare.  

Glam metal hade sin storhetstid under både 1980-och 90-talet som sedan sakta började dö ut i och med uppsvinget av grunge som istället tog över massmedias uppmärksamhet. 

Glam metal idag 

Glam metal lyckades under tidigt 2000-tal ta sig tillbaka till de stora massorna både i USA och Europa med grupper som Vains of Jenna, Crazy Lixx, Crashdiet och andra liknande band. Förutom nya grupper som tog musikgenren vidare släppte även gamla glam metal band nya singlar som exempelvis Jon Bon Jovi och Mötley Crue, vilket har gjort att musikgenren återigen fått ett uppsving.  

Huruvida glam metal har en säker plats i musikvärlden framöver är omöjligt att förutspå, men så länge powerballader lever vidare så är det en musikgenre som inte kommer glömmas bort i första taget.