Vilka undergenrer finns inom rock?

Idag finns det en mängd undergenrer inom rock med allt ifrån glamrock, heavy metal, grunge och surfrock. Men hur uppkom dessa och vad skiljer dem åt? Vi listar några av de största undergenrerna inom rock och hur de har utvecklats från en gemensam nämnare. 

Genrer inom rock  

Att kategorisera olika genrer inom rock är lättare sagt än gjort. Vad som anses rock för en person kanske inte kallas för rock av en annan. Generellt är det svårt att ruta in musik inom en kategori då en musikers låt kan hamna under en genre medan en annan hamnar i en annan genre. Gränserna mellan de olika rockgenrerna är därför mycket svävande.  

I Kalifornien har man delat upp rockens olika genrer i nio olika rockkategorier som är Folkrock, Garagerock, Hårdrock, Progressiv rock, Heavy Metal, Punkrock, Psykedelisk rock, Kristen rock och Alternativ rock. Just Alternativ rock visar på rockens komplexitet då denna kategori innefattar en hel del subgenrer av rock som forsätter växa och breddas allt eftersom.  

Rock and roll  

Begreppet Rock and roll är vad som startade rocken och dess olika genrer. Begreppet kommer från orden gunga och rulla och hänvisar till 1940-och 50-talets dejting i baksätet på bilar. Det syftar alltså ursprungligen till sex i baksätet och för att tysta vad som försegick använde man musik i bilstereon.  

Alan Freed, en radiohost var den första som myntade uttrycket i samband med musik i radion och begreppet började med att användas i samband med blues och rhythm musik. Rockens uppkomst har utvecklats till många olika musikgenrer som förknippas med de olika epokerna inom rock där influenserna kommer från film, mode och konst även är inräknade. Rockens ursprung är därför än idag väldigt svårt att få ett gott grepp om, då det har utvecklats otroligt genom tid.   

Rockens samband med livsstil 

Olika genrer inom rock kan många gånger lättast avgöras genom att titta på den livsstil som präglar de olika undergenrerna. Exempelvis kan svartrockare lätt identifieras på grund av deras mörka klädval, frisyrer och smink, medan pudelrockarna under 1980-talet hade hockeyfrillor som signatur. 

Vilken rockgenre man än identifierar sig med är både livsstil och klädval högst betydande för olika genrer. Två av undergenrerna av rock som går att hitta idag är Punkrock och Power Metal. 

Punkrock 

Punkrocken är en av de många subgenrerna när man talar om rockmusik. Denna undergenre började ta sin form under 1970-talet främst i USA, England och Australien. The Stooges från USA var särskilt bidragande till genren under denna tid, men när det brittiska bandet Sex Pistols fick sitt stora genombrott fick punken dess karaktäristiska drag för musiken.  

När punken slog igenom stort började även punkens fans att klä sig efter sina idoler och anamma en livsstil som har gjort punken till den musikstil den är idag. 

Power Metal 

Power Metal är en senare genre som fick sitt stora genombrott i mitten på 90-talet. Man såg att begreppet började användas mer och mer i samband med bandet Helloween där deras musik blev en stor inspiration till andra band som hakade på genren. Snart skulle Power Metal vara en egen subgenre att räkna med.  

En del menar dock att ursprunget kom redan under tidiga 80-talet med det tyska bandet Accept och att man kunde höra tydliga referenser till Power Metal redan då, med små inslag istället för en helt ny genre.  

Även detta visar på hur svårt det är att kunna hänvisa till ett specifikt band eller era som en undergenre uppkommit. Huruvida rocken och dess subgenrer kommer fortsätta leva vidare är en svår fråga att svara på, men med hängivna fans världen över är det deras kärlek för musiken som avgör hur stort inflytande rock kommer ha framöver. 

Lämna en kommentar